Molde Indremisjon sin høsttur

Vår engasjerte guide i aksjon på Veidholmen

Vår engasjerte guide i aksjon på Veidholmen

Tradisjonen tro arrangerete «Omsorgskomiteen» i Molde IM høsttur. Denne gangen til Smøla og Veidholmen.

Tekst og foto: Asbjørn Ørjavik

Molde Indremisjons tradisjonelle høsttur gikk av stabelen lørdag 27. august. Turdeltakerne var stort sett pensjonister. Vi var 39 turister som fikk oppleve Smøla og Veiholmen.

Vindmølleparken, med 68 møller, var et viktig stopp med en interessant forelesning der vi fikk se tverrsnitt av både en grov kabel og en rotorvinge. Vi ble imponert av å se de 70 m høye tårna og rotorer med diameter på 80 meter. Det ble orientert om problemer for ørn og ryper, men det var bare noen få ørner som rammes hvert år, og mest når ørnebestanden får mange kull.

På Veiholmen spiste vi en velsmakende middag. Her ute ble vi med på en sipirituell guiding, nærmest en dramatisering av fiskeværets historie. Vi fikk høre om konflikt mellom væreiere og fattige fiskere. Guiden fortalte også om kristenlivet på Veiholmen gjennom tidene, ikke minst om problemer for dissentere i forhold til Den norske kirke.

Vi fikk fortløpende guiding om gulrotdyrking på myrområdene og historiske severdigheter som Kulisteinen. Kulisteien er en runestein med innhogd kors og er det eldste håndfaste vitnesbyrd om kristningen av Norge.

Det ble omvisning i Edøy gamle kirke som er over 800 år. Kirka har hatt en dramatisk historie. Den ble utbrent etter lynnedslag i 1887. Noen få ting av inventaret ble berget, ikke minst altertavla, men den brant opp da Kristiansund museum ble bombet av tyskerne i 1940. Tyskerne laget et militæranlegg i ruinene. Ruinene ble restaurert og vigslet til kirke igjen i 1950.

Det var andakt i bussen ved sjåføren vår mens vi sto i fergekø. Vi hadde to picnic-måltider med medbragt kaffe og kaker. Dette var en interessant tur og vi ser fram til ny tur neste år.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *