Eidsvåg bedehus 100 år

eidsvaag kopp liteSøndag 28. august var det jubileumsfest for Eidsvåg bedehus.

Tekst og foto: Leif Harberg

Feststemte gjester i et fint pyntet bedehus markerte søndag at Eidsvåg bedehus runder 100 år. Det ble både historie og gode minner, men med vekt på det de mange har fått med seg fra bedehuset.

Det ble servert både åndelig og legemlig føde, ettersom festen startet med god middag. Med Kaspara Bugge Jensens sikre ledelse ble de mange gjestene servert Terje Karijords gode og litt underfundige historie, og i løpet av festen fikk vi mange historiske glimt helt fra den kristne flokken bestemte seg for å reise bedehus også i Eidsvåg. Da var det allerede bygd flere i bygdene rundt. Men selv om nabobygdene var først, er det i Eidsvåg alt samles nå. Det er det eneste i området med virksomhet. Og det er en god virksomhet, for både små og store.

Kaspara Bugge Jensen hadde hjelp til det historiske av Eli Gjermundnes. Også Solveig Aasen Stubø kom med sine minner. Hun hadde vært med i bedehuset helt fra 1930-tallet, og var nok den på festen som hadde lengst fartstid i dette Guds hus. Det historiske kom også fram i sangen, ettersom det var hentet frem og kopiert opp to sanger, skrevet spesielt til innvielsen av bedehuset 13. juni 1916. Det var foreningens formann, kirkesanger Hallvard Årseth, som hadde skrevet sangene.

Sangevangelistene Martha og Edgar Paulsen har mange ganger gjestet Eidsvåg, og det var helt naturlig at det var de to som også var med på festen med sang og tale. Martha Paulsen var i sin tale mye opptatt av lyd, at vi må bruke vår lyd, vår tale, til å få mange i tale, fortelle mange om Jesus.

Kretsformann Leif Harberg hilste fra kretsen, og påpekte at bedehuset ikke ser ut som det er hundre år. Gjennom alle år har kjærlige hender sørget for å holde det i stand og fornye det. Men hans hilsen trakk også fram at huset er et skall, det er innholdet, virksomheten som gjelder.

Ordfører Rolf Jonas Hurlen hilste fra kommunen, men mintes med glede sin egen tid i søndagsskolen, blant annet med «multimediaredskapet» flanellografen. Han overrakte blomster til Kaspara Bugge Jensen, og ga 3000 kroner til «noen taksteiner». For det er taket som nå står for tur i byggets fornyelse.

Forsamlingen har fått et betydelig eritreisk innslag, og en del av disse bidro med sang på festen.
Etter en god fest, med mange som viste at det var godt å være på bedehuset, ble også Kaspara Bugge Jensen takket for sin lange og store innsats.

(Dobbeltklikk på et av bildene for å få gallerifunksjon)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *