Misjonstilskuddet til Indremisjonsforbundet

nri-lederNRI er en del av en større sammenheng. Misjonsoppdraget vårt stopper ikke på Ørskogfjellet i sør og ved Trøndelagsgrensa i nord.

En av de større utgiftspostene i Nordmøre og Romsdal Indremisjon (NRI) sitt regnskap er det såkalte «misjonstilskuddet» til Indremisjonsforbundet (ImF).  De siste årene har dette utgjort ca. 340 000,- pr. år.

På det ekstraordinære kretsmøtet i Molde i oktober var det flere som mente at dette er en utgiftspost vi kan kutte ut for å få regnskapet til NRI i balanse.

Det kan virke som en enkel løsning på NRI sine økonomiske utfordringer å kutte ut å betale ca. 340 000,- i året til ImF. Men er det virkelig så enkelt?

Jeg tror derfor det er nødvedendig å minne om hva «misjonstilskuddet» egentlig er.

I våre lover står det følgende i § 2 og 3

 Nordmøre og Romsdal Indremisjon er ……..Kretsen er tilsluttet Indremisjonsforbundet (jfr. Lov for Indremisjonsforbundet).

……..  Nordmøre og Romsdal Indremisjon vil arbeide sammen med Indremisjonsforbundet sentralt og de innmeldte kretser og enheter for å styrke Indremisjonens kallsoppdrag. Kretsen vil ta medansvar for å skaffe økonomiske og andre ressurser til de oppgaver forbundet utfører på vegne av de innmeldte kretser og enheter.

NRI er med andre ord ikke en egen misjonsorganisasjon selv om vi er en selvstendig juridisk enhet. Vi har valgt å være (og vil være)  en del av en større sammenheng, og vi har forpliktet oss i våre lover på å støtte dette fellesskapet økonomisk.

 Disse lovene er enstemmig vedtatt av kretsmøtet i NRI. Vi har  samstemt og enstemmig bestemt oss for at vi vil være en del av ImF og dermed også bidra i fellesskapet. Et forslag om å droppe misjonstilskuddet er derfor i strid med NRI sine lover,  så langt jeg kan bedømme.

I ImF hadde vi for noen år siden en lang og omfattende prosess hvor alle innmeldte kretser og byforeninger var med. Saken var drøftet på Rådsmøtet, i Misjonsrådet, i de lokale kretsstyrer og til slutt på ImF sin generalforsamling. Organisasjonen ble gjennom denne prosessen enig om at hver krets skal sende 15 % av sine ordinære gaveinntekter  (ikke testamentariske gaver) videre til ImF. Misjonstilskuddet utgjør 15  % av NRI sine gjennomsnittlige gaveinntekter for de tre siste årene.

Misjonstilskuddet er MYE mer enn bare betaling for de predikatene fra ImF som årlig besøker kretsen vår. Gjennom vårt misjonstilskudd bidrar vi inn i et stort og mangfoldig fellesskap.

Arbeidet i ImF er VÅRT arbeid, i like stor grad som Frænabu og Visthus eller andre arrangement NRI står bak.

Jeg vil gjerne få nevne bare noen få ting som vi har glede av fordi vi er en del av ImF:

–  ImF sentralt sender oss forkynnere hvert år. Dette er barne- og ungdomsarbeidere til leirene våre, bibellærere, sangevangelister, evangelister, «vanlige» talere o.s.v.

–  Vi får i tillegg jevnlig besøk av generalsekretær, ansatte i ImF sentralt (sist på vårt Høstmøte)

–  Sambåndet gis ut, det er vårt blad som handler om vårt arbeid og ImF har også gode hjemmesider som gir orientering om indremisjonsarbeid i hele landet

  Hver uke kommer mennesker til tro på Jesus gjennom ImF sin evangeliseringstjeneste på internett www.omgud.net

– Vi driver vår egen TV-kanal på internett med andakter og forkynnelse, www.preik.tv

–  Generalsekretæren og hyrderådet i ImF gir oss veiledning og hjelp i ulike åndelige spørsmål

–  Vi er stolte eiere av Molde FHS, Høgtun FHS og Molde Friskole. Men vi er også eiere av Bibelskolen på Bildøy, KVV Lyngdal og Skogbruksskolen på Bygland.

–  Når Marit & Irene i disse dager har jubileumskonsert i Oslo og jubileumsturne rundt i landet etter 40 år i tjeneste for evangeliet, så er det VÅRE  evangelister som reiser rundt

Når ImF-teamet denne høsten besøker skoler rundt i landet og får lede elever til tro på Jesus, så er det VÅRT team som er med og høster inn mennesker for Jesus

I NRI har vi arbeid på ca. 40 bedehus, men gjennom ImF har vi arbeid på 600 bedehus over store deler av landet

Kretslederne i ImF samles regelmessig til samtaler om arbeidet i misjonen og veien videre

Det fører for langt å gå i detaljer, men gjennom ImF er vi medlemmer i ulike sammenhenger som gjør at vi er med i noe langt større enn vår egen lille krets. For å nevne noe av det NRI kan kalle for «vårt» ved at vi er en del av ImF:

Norsk Råd for Misjon og Evangelisering (NORME) / Kristen Riksradio (P7) / SI-reiser (Kristen            Norges største turoperatør) / Familie og medier / Kristelig Pressekontor / Rusfri / Menneskeverd / Nordisk Indremisjonsråd / Europeisk  Indremisjon (EURIM)

Gjennom dette blir lille NRI en del av en stor indremisjonsbevegelse som omfatter hele Europa og som kall og vilje til å drive misjon videre ut til alle folkeslag.

Jeg er glad for at NRI er en del av noe langt større enn vår egen krets. Det bør oppmuntre oss at vi er en del av et misjonsoppdrag som strekker seg  lenger enn til Aure i nord og Ørskogfjellet i sør.

Når jeg gir mine gaver til NRI vet jeg samtidig at jeg er med å holder oppe dette store og omfattende arbeidet.

NRI bør, uavhengig av vår økonomi, prioritere høyt og stolt å betale sin del av misjonstilskuddet til ImF. Vi hadde kanskje spart penger på å kutte misjonstilskuddet, men hadde blitt fattig på så mange andre måter. Misjon er å være en del av en større sammenheng, ikke å bli opptatt bare av seg og sitt.

I tillegg er det et moment at det ikke er realt å skyve sine egne økonomiske problemer over på andre. I dette tilfellet ved å gi ImF økonomiske utfordringer fordi NRI ikke klarer å samle inn de midlene vi behøver. NRi bør klare å holde oppe sitt eget arbeid uten å kutte ned i vårt bidrag til den store sammenhengen vi er en del av.

Arild Ove Halås

kretsleder Nordmøre og Romsdal Indremisjon

 

 

 

 

 

1 svar
  1. Oddbjørn Pedersen
    Oddbjørn Pedersen says:

    Kjære Arild Ove….Eg har lese leiaren din med stor interesse. Jau, misjonsstilskuddet er ein stor utgiftspost. Imidlertid oppfatta eg ikkje nokon på det ekstraordinære årsmøtet som talte for å kutte
    ut tilskotet til IMF, men at ein burde ta kontakt med IMF sentralt for å drøfte om det er muleg å få dette redusert i ein periode.- Saka er slik at kretsen har ikkje pengar til å betale med. Hittil har kretsen betalt tilskotet av kretsen sin tidlegare oppsparte kapital, men no er det ikkje meir kapital att. Vistnok kan ein endå betale av driftsinntektene, men då på bekostning av andre budsjetterte postar som m.a. lønnsmidlar. Heller ikkje Indremisjonsforbundet er tent med at kretsane går på store underskot år etter år.
    Indremisjonsforbundet og Bibelskolen m.m. har elles betydelege inntekter frå kretsane. For eit par dagar sidan kom det inn ein giroblanket med brev og bøn om å gje ei julegåve til Indremisjonsforbundet. Liknande brev kjem inn fleire gonger for året og eg er viss om at misjonsfolket gir. Frå Bibelskolen får vi kvart år ein kalender med månadlege innlagte giroblankettar. Bibelskolen ønskjer -også å ha eit spesielt møte eingong for året for innsamling og orientering. Dette er vi mykje glade for.
    Deltakartalet i møtene våre minkar for kvart år og derav minkar og evnen i foreningane til å gje. Vi prøver likevel so godt vi kan og det ønskjer vi å fortsette med. Indremisjonen er ikkje den einaste aktøren på bedehusa våre, men same folket er med i fleire samanhengar som og treng pengar til sitt arbeid.

    Eg synest det ekstraordinære årsmøtet var positivt . Misjonsfolket har oppfatta signala. Det er viktig for alle partar at drifta kjem i økonomisk balanse og at arbeidet i kretsen kan oppretthaldast. Med venleg helsing Oddbjørn P.

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *