Sang i forsamlingen – lær av Måndalen Indremisjon

Med enkel midler kan sangen- og musikken i en forsamling løftes mange, mange hakk.
Vi har lite sang- og musikkrefter i Nordmøre og Romsdal Indremisjon. Dette gjør at de fleste møtene våre ikke har sangkrefter, og mange ganger har vi heller ikke en tilgjengelig pianist. Dette kan noen ganger skape utfordringer i forhold til forsamlingssangen.

Sangen er en viktig del av det kristne fellesskapet, og den kristne sangskatten (både nye og gamle sanger) har mange perler som vi gjør vel i å ta frem til felles glede. Men det er ikke til å stikke under en stol at noen ganger kan allsangen være både tung og «treig» i møtene våre. Andre ganger er den det helt motsatte.

Onsdag 28. mars besøkte jeg Måndalen bedehus for å ha bibeltime om endetiden og Jesu gjenkomst. Det må vel kunne siest at det var et nokså vanlig bedehusmøte med åpning, undervisning og en god samtale etterpå.

MEN – det var sangen som gjorde kvelden spesiell for en omreisende kretsleder.

Selv om forsamlingen ikke var så stor denne kvelden var det likevel flerstemt allsang med flere instrumenter som tonefølge. Det var rett og slett kjekt med så frisk sang- og musikk denne kvelden.

Grunnen er enkel men genial. Det er egentlig et mysterium at dette var første gangen jeg som kretsleder fikk oppleve noe slikt, etter å ha vært predikant i snart 25 år.

Møteleder var tidligere nestformann i NRI, Knut Samset. Han hadde ganske enkelt funnet frem de sangene som skulle synges på ulike CD-er. Så ble disse spilt mens forsamlingen sang med ut fra sangboken.

Dette gjorde at sangen ble friskt, god og oppbyggelig selv om ikke det var så mange som satt i benkeradene denne kvelden.

Hvorfor gjør ingen andre dette?

Hvorfor er det bare hjemme vi sitter og synger med til god musikk på CD eller DVD?

Hvorfor må vi så mange ganger lide oss igjennom «dårlig» forsamlingssang uten pianist eller annet tonefølge?

Herved oppfordres alle bedehus til å lære av måndalingene. Bruk en CD-spiller  (det kan med fordel kjøpes inn til bedehuset). Kjøp CD (eller enda bedre en DVD) med bedehussanger, og bruk dette som «allsangsleder» når det ikke er pianist eller annet tonefølge.

Da blir sangen ikke bare programfyll (noe den alt for ofte blir) men den blir med å inspirere og bygger opp. Få ting kan måle seg med god sang- og musikk for å inspirere og oppmuntre. Samtidig kan dårlig sang- og musikk ødelegge selv det beste møte.

Kort sagt – her er et eksempel til etterfølgelse.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *