Leirsteder, prinsesser og alkohol!

I lengre tid har det vært en diskusjon om hva et leirsted eid av en kristen organisasjon kan brukes til.

Kjernespørsmålet er i hvor stor grad eier står ansvarlig for ulike aktiviteter utført av leietaker.

Mange av oss ble både skuffet og overrasket når NLM tidligere i år ga uttrykk for at det var problemfritt at et muslimsk trossamfunn leide et av organisasjonens leirsteder til leir for barn- og unge.

Fra ledelsen i NLM fikk vi da høre at ”utleie er utleie” og at de ikke hadde noen innvendinger mot dette fordi huseier ikke kan hefte for hva leietaker foretar seg.

Den siste uken har generalsekretær i NMS, Kjetil Aano prøvd uten hell å overbevis oss om at det er problemfritt at prinsesse Märtha Louvise skal ha englekurs på et av NMS sine leirsteder. Aano har riktignok lagt ned veto mot at de døde skal påkalles, men ellers kan prinsessen si og gjøre som hun vil.

Både NLM og NMS understreker derimot hvor viktig det er at leietakerne ikke skjenker alkohol på leirstedene, for det kan ikke aksepteres av stedets eier.

Et leirsted som er innviet til Guds ære med bibel og bønn er et gudshus på lik linje med våre bedehus og kirker. I Bibelen får vi klar veiledning om hvordan våre gudshus skal brukes. Kommer det noe til oss som fører en annen lære enn apostlene så skal de ikke være velkomne i våre hus sier apostelen Johannes (2. Joh 10). Klarere kan det ikke bli sagt.

Samtidig kan ingen påstå at Bibelen legger ned et absolutt forbud mot å servere et glass vin til middagen på et kristent leirsted.

Satt på spissen er altså selveste Anti-Krist (når han står frem) velkommen til å bruke en del kristne leirsted som base for sitt arbeid såfremt han betaler husleie og ikke drikker alkohol. Hva han (og andre) ellers står for og forkynner er totalt uinteressant kan det virke som. Det vitner om total mangel på prinsipiell tenkning å leie ut et leirsted til englekurs med prinsessen men samtidig nekte alkoholservering.

Alkoholservering kan uten tvil øke leieinntektene på mange leirsteder og med Bibelen i hånden kan vi godt servere et glass vin til middagen. Likevel så ønsker vi ikke å servere alkohol på våre leirsteder. Vi selger ganske enkelt ikke viktige prinsipper (som avholdsidealet) for noen skarve kroner i ekstra husleie.

Det er nå to år siden Nordmøre og Romsdal Indremisjon sa nei til at en lokal prest skulle få ha konfirmantundervisning på vårt leirsted. Begrunnelsen var at han fornektet skrift og bekjennelse på de sentrale punkt. Både vi som krets og jeg som kretsleder ble ”hudflettet” både i lokale og riksdekkende media. Vi vet av dyrekjøpt erfaring hva det kan koste å stå fast på Guds ord i en slik sak. Vi var likevel aldri i tvil, vi kan ikke ønske velkommen som forkynner til vårt leirsted noen som fører en annen lære enn apostlene og som i følge Guds ord utrykkelig skal stenges ute.

Vi vil ikke stille vårt leirsted til disposisjon for en prest som lyver om Jesus og hans frelsesverk. Vi vil heller ikke at Humanetisk Forbund skal ha ”borgelig konfirmasjonsleir” eller at en lokal iman skal bruke vårt kjære leirsted til å lære barna å be til Allah og Muhammed. Vårt leirsted er viet Kristus og ingen annen! Samtidig arbeider vi aktivt for å ha så bredt spekter av utleie som mulig både til bondelag, fiskarlag, husmorlag og hva det måtte være som driver et godt og allmennyttig arbeid.

Vi trenger leieinntekter til leirstedene våre, men trang misjonsøkonomi må ikke få oss til å gå på akkord med Guds ord. Mister vi Guds velsignelse hjelper det lite med god husleie. Tretti sølvpenger ekstra i driftsinntekter kan fort koste langt mer enn det smaker.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *