Momento mori – husk du skal dø!

Få ting er sikrere for oss en at vi en dag skal dø. Her deler kretslederen noen tanker om ting det er klokt å ha tenkt igjennom før døden kommer.

Den største æresbevisning som kunne bli en romersk borger til del var  et triumftog igjennom Roma. Særlig generaler som hadde vunnet store seirer på  slagmarken ble hyllet på denne måten. Mens generalen kjørte i sin vogn og ble  tiljublet av tusenvis av mennesker, sto en slave bak han og hvisket i øret hans  – momento mori. Det betyr – husk du skal dø – og skulle minne  seierherren om at han tross alt bare var et menneske som en dag skulle dø.

Momento mori! Få ting er mer sikkert for oss enn at vi skal dø. Det er noen ting du bør ha tenkt over mens du ennå har tid om døden og dens følger. Jeg vil utfordre deg på følgende:

Ankomststed:  Det er to utganger av dette livet. Du må velge ankomststed mens du lever, senere er det for sent. Jesus sier at han, og bare han er veien til himmelen (Joh 14,6). Alle andre veier fører til en evig fortapelse. Tro på Herren Jesus, så skal du bli frelst! Vær tydelig ovenfor dine omgivelser om at du er en kristen, da slipper dine nærmeste å sitte igjen i uvisshet om de skal møte deg i evigheten eller ikke.

 Reisetidspunkt: Døden kommer ofte uventet og kan komme raskere og tidligere enn det vi hadde regnet med. Min dødsdag ligger i Guds hender, det samme gjør mine levedager. Vær klar til avreise når som helst. Utsett ikke til i morgen et besøk eller et vennlig ord. Bibelen taler alltid om «i dag».

Mitt siste store vitnesbyrd: Få ting i avisene leses av så mange som dødsannonsene. Det betyr at du har mulighet til å avlegge et vitnesbyrd om Jesus til titusenvis av mennesker dagen etter din død. Gi beskjed til dine nærmest om hva som skal stå i din dødsannonse. Der kan du få løfte frem både din tro på Jesus og gi beskjed om hvor du har reist.

Min siste kollekt: Gjennom minnegave i begravelsen og evt. ønske om en gave til et godt formål istedenfor blomster kan du gi en siste gave. Det bør være selvsagt for en kristen at den siste innsamlingen gikk til Guds rikes arbeid. Alt for mange tenker ikke over
dette, og så blir det tatt opp en gave til aldershjemmet eller andre gode formål. Men har du arbeidet for å samle inn midler til Guds rike hele livet er det naturlig at også den siste kollekten går dit.

Mitt siste arrangement:Begravelsen din er det siste arrangement du deltar i. Det er en god ting å tenke igjennom den på forhånd. Hvilke sanger vil jeg ha? Hvem skal
forrette, presten eller noen fra misjonsorganisasjonen min? Skal jeg begraves
fra kirka eller bedehuset? Har jeg spesielle ønsker om å gjøre begravelsen min
til et møte med Jesus i sentrum? Slike ting må du orientere dine nærmeste om.

Mitt aller siste vitnesbyrd: Gravsteinen din vil i 60 – 100 år etter din død stå og fortelle om hvem du var og hva du var. Innskriften på gravsteinen kan være et bibelord eller et sitat
om Jesus. Da kan du i flere generasjoner fremover avlegge ditt vitnesbyrd og
kanskje også lede noen til tro lenge etter din død.

Mine penger:  Alle vil vi etterlate oss penger og eiendom i større eller mindre grad. For mange blir dette delt mellom barna, men ikke alle har barn / livsarvinger. Da bør du skrive et testamente hvor du bestemmer hvem som skal ha de verdier du etterlater deg. Det bør være naturlig å la det aller meste gå til Guds rikes arbeid fremfor til mer eller mindre fjerne slektninger som trolig har alt de trenger fra før. Dette må du bestemme mens du
ennå har tid. Fordel heller ikke penger og eiendom mellom barn og slektninger
slik at du etterlater deg en familie i strid og splittelse.

Gi noen livet i gave:  Selv om det ikke er et tema i Bibelen, er organdonasjon noe flere av oss er opptatt av. Tusenvis av mennesker venter på å få livet i gave i form av transplantasjoner. I gitte tilfeller kan du berge 6 menneskeliv ved å bli organdonor etter din død. Å ta stilling til dette og informere familien om dine valg, hører også med på å tenke igjennom livet og døden. Jeg vil nesten påstå at å bli organdonor er en kristenplikt.

 Hjemme, endelig fremme: Momento mori! Husk du skal dø! Den dagen møter du din Herre og Frelser Jesus Kristus. Da er du hjemme! Da er du fremme! Da kan du hvile! Da begynner festen hjemme hos Jesus!

Arild Ove Halås

kretsleder Nordmøre og Romsdal Indremisjon

ao.halaas@imf.no

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *