Flott kveld om Alf Prøysen på Frænabu

Steinar Tosterud hadde mye å fortelle om Alf Prøysen

Steinar Tosterud hadde mye å fortelle om Alf Prøysen

Steinar Tosterud hadde Alf Prøysen som tema da han besøkte Frænabu 4. september.

Tekst og foto: Jan Inge Nasvik

Rundt 100 personer hadde møtt opp for å bli med på Prøysen-kveld torsdag 4.september .
Leder i driftsstyret, Emil Krakeli ønsket folket velkommen og ledet kvelden med stødig hånd.
Det hele startet med to intensive omganger med åresalg.

Deretter slapp Tosterud til.  Steinar Tosterud er fra Minnesund og har vært emmisær i Indremisjonen, men er nå prest. Han holdt først en kort andakt om tilgivelse, og knyttet det til sangen «I prøvelsens tid», med betoning på: «Jeg vil lovsynge deg – Herre Gud !»
Tosterud presenterte deretter Prøysen for oss gjennom fortelling og sang:

Det er i år 100 år siden Alf Prøysen, eller Alf Olavsen som han først kalte seg,  ble født.
Vi kjenner Prøysen som forfatter – kunstner og barnetimeonkel. Og husker vel alle sangen om en-øringen som vi puttet på sparegrisen.

Vi sang først «Julekveldsvisa», hvor vi blant annet hører om jordmor Matja. Hun var gift med Mathias og var bestemor til Alf Prøysen.  De var alle husmannfolk. Hun er flere ganger med i Prøysen sin diktning. En dag gikk Mathias over Mjøs-isen. Der ble han dårlig og måtte ligge seg ned på isen. Men før han døde, tok han frem husmannskontrakten fra innerlomma og holdt den i hånden, slik at det ikke skulle være noen tvil hvem han var. Mor Matja måtte etter mannens død, gå runden rundt på gårdene og sette bort barna.

I 1914 gikk en flokk husmannsfolk fra Rosendal til Prøysen, og der ble Alf Prøysen født. Jordmora så et lite merke i panna til Alf og utbrøt: «Han har fått dikter-merket allerede». Alf Prøysen begynte som grisekokk, deretter gardsgutt og til slutt sveiser. Han skrev der visa om kua «Staslin».

Det første diktet fikk han gitt ut i 1938 og het «Røde Georginer». Han leverte inn flere andre dikt, men ingen ble godkjent. En dag stakk han seg i låret med en høygaffel og måtte gå til nærmeste lege som var Einar Lundby. Alf fikk stivkrampe og måtte legges inn på sykehuset.
På denne tiden skrev han to dikt som ble utgitt. «Jødene» i februar i1939, og diktet «Du skal ikke knele». Han ble mobbet på sykehuset, og ble sykemeldt hele sommeren fram til høsten 1939.
Som gutt hadde han bydd 10 kroner for en gitar, uten å få den. Nå prøvde han på nytt og fikk kjøpe den for 30 kroner. Denne gitaren ble noe av det kjæreste han eide.

Første krigsåret skrev han «Dørstokken heme» der han løfter frem alle som var lik mora hans.
Alf Prøysen vokste opp i gudfrykt og nøysomhet. Og på dødsleiet til mora, sa han til henne: «I mårrå skal du få ein ny rein drakt som venter på deg, og da sier Jesus til deg: «Vælkømmin hemat».
Dette ga senere inspirasjon til sangen: «Du skal få ein dag i mårrå som rein og ubrukt står.»
Vi avsluttet kvelden med å synge denne sangen.

Etterpå var det servering av kaffe og kaker i regi av driftsstyret. En svært vellykket kveld ut ifra de mange gode tilbakemeldingene vi fikk.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *