Ekstraordinært årsmøte: NRI går videre som egen krets…

images… men med en omfattende reduksjon i virksomheten.

Det er klart etter det ekstraordinære kretsmøtet for NRI som ble avholdt i Molde bedehus lørdag 18. oktober.

97 utsendinger fra de aller fleste av kretsens foreninger møtte til samlingen som var innkalt med bakgrunn i NRI som alvorlige økonomiske situasjon.

Etter at NRI-koret hadde sunget to sanger og vi hadde hørt andakt av generalsekretær Erik Furnes via www.preik.tv var det klart for selve årsmøtet. Sigbjørn Sørli og Kjell Bjarte Aarsund la frem kretsstyres tanker og innstilling. Kretsstyret ønsket at foreningene skulle forplikte seg til å øke innbetalingene til kretsen, samt at det skulle gjøres et løft i den faste givertjenesten. Fra kretsstyret sin side var det foreslått et budsjett for 2015 uten å redusere i bemanningen. Skulle dette være realistisk måtte inntektene økes med ca. 300 000,-.

Det ble tidlige klart at  årsmøtet ville at NRI fortsetter som egen krets, og ikke søker fusjon med Sunnmøre Indremisjon. Dagens morsomste sitat var utsendingen som uttalte at «vi vil drive misjon, ikke være sammen med sunnmøringene». Flere av de som hadde ordet uttalte seg likevel positivt til en evt. fusjon.

Det var liten respons på kretsstyrets tanker om  en vesentlig økning i den faste givertjenesten.

Ingen av kretsens foreninger var villige til å forplikte seg til å øke sine innbetalinger til kretsen, selv om det ble vedtatt at hver enkelt forening «skulle gjøre det de kan» for å øke sine innbetalinger til kretsen og skaffe nye faste givere». Hva dette vil bety av konkrete inntekter vil tiden som kommer vise, vi håper det gir inspirasjon til ekstra aktivitet lokalt.

Kretsstyret forslag – som blant annet inneholdt et punkt om å opprettholde dagens bemanning, og erstatte stillingen til Jan Inge Nasvik (som blir pensjonist sommeren 2015) med en barne- og ungdomsarbeider – ble ikke vedtatt.

Flere som hadde ordet ba om at kretsstyret kuttet i forskjellige utgiftsposter for å slippe å redusere bemanningen.

Kretsmøtet vedtok med med 69 mot 17 stemmer (11 stemte blankt) følgende:

1)      Det igangsettes  umiddelbart en «ekstra-innsamling» hvor både enkeltpersoner og foreningene deltar for å skaffe penger til lønn og løpende utgifter de neste månedene.

2)      NRI videreføres som egen krets og de lokale foreningene gjør det de kan for å øke sine bidrag til kretsen både gjennom direkte innbetalinger og ved å arbeide for flere faste givere.

 3)      Årsmøtet pålegger  styret å  utarbeide et realistisk budsjett for 2015 i balanse.

 4)      På bakgrunn i den vanskelige økonomiske situasjonen finner kretsårsmøtet det nødvendig å nedsette en hurtigarbeidende komite som skal se nærmere på strukturen i kretsens arbeid og komme med forslag til en mer effektiv drift. Arbeidet skal ikke omfatte folkehøgskolene eller Molde Friskole.

Komiteen skal konstituere seg selv og selv definere mandatet sitt nærmere.  Komiteen skal legge frem forslaget sitt så snart at saken  kan behandles på det ordinære kretsårsmøtet i 2015.

Før avstemmingen tok kretsleder Arild Ove Halås ordet og ga uttrykk for stor skuffelse over årsmøtets og foreningenes manglende vilje til å forplikte seg til å løfte inntektene og slik holde oppe virksomheten i kretsen. Han understreket at forslaget (som etterpå ble vedtatt) gjør at kretsen må kutte en 50 % stilling (stillingen til Nasvik erstattes ikke etter 1. juni) – i tillegg må det kuttes kostnader for ca. 200 000,-.

Kretsstyret fikk ingen konkrete løfter om økte inntekter, og må derfor legge budsjettet for 2015 med samme inntektsnivå som i dag.

Et forslag om en 5000-kroners rulling for å avhjelpe kretsens prekære likviditetsmessige situasjon førte til at 13 personer sa seg villig til å gi en slik gave. Årsmøtets vedtak pålegger likevel foreningene om å delta i den ekstraordinære kriseinnsamlingen som må gjennomføres fremover.

Det er vårt håp om at foreningene våre nå tar på alvor at de må øke innbetalingene til kretsen, og at NRI får inntekter nok til å drive videre på en god måte.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *