Molde Friskole på tur til Latvia
9.- og 10. klasse ved Molde Friskole var på årets skoletur til Latvia rett før påske.
Torsdag 8. mai fikk kretslederen en flott start på dagen da han fikk sitte på bakerste benk mens hele skolen var samlet til felles time. Her fortalte lærerne som var med på turen og elevene om hva de hadde opplevd, fremførte ett av tidenes mest morsomme dramastykker og viste film/bilder fra turen.
Her kan du lese hva lærer Solfrid Ørjavik Time skriver om turen:
Molde friskole på tur til landsbygda i Latvia
Nylig dro forventningsfulle elever på 9. og 10. trinn og reiseledere på klassetur til Latvia. Forventningene ble så absolutt innfridd! Første og siste dag fikk vi en smakebit av Riga, mens resten av tiden ble tilbrakt i bygda Laudona, ca. to timers kjøretur fra hovedstaden. Den lokale skolen, med elever på 1.-12. trinn, var vertskapet vårt. De viste en enorm gjestfrihet, og stilte med nyoppusset internat og velsmakende mat fra skolens kjøkken. Rektoren, og en representant for lokale myndigheter, understreket at besøket fra Molde betydde mye for bygda, som for første gang fikk besøk av elever fra utlandet.
Vi møtte lokalbefolkningen på flere arenaer, og nye vennskap ble skapt. På skolen deltok vi i undervisningstimer, sammen med ulike klassetrinn, og vi fikk lære hverandres land og kultur å kjenne. Vi bidrog bl.a. med presentasjoner om Norge, drama og undervisning om påskens budskap. Skolen arrangerte en sportsturnering og velkomst- og avskjedssamling for oss. To store, norske flagg var innkjøpt av vertskapet, og det ene av dem ble heist ute i skolegården, under en høytidelig flaggheisings-seremoni for hele skolen. Det var spesielt å synge «Ja, vi elsker» foran ca. 200 oppstilte latviere.
På den lokale ungdomsklubben tilbrakte vi tid med ungdommer fra bygda, som for en stor del kom fra vanskeligstilte hjem – i et område preget av arbeidsledighet og alkoholisme. Butikkhyllene hos bygdas landhandel hadde bedre utvalg av alkoholholdige drikker enn av mat og godteri. Alkoholismens og arbeidsledighetens negative konsekvenser fikk også noen av oss tett innpå livet da vi gruppevis var på hjemmebesøk, i sosialarbeiderens regi. Noen familier var virkelig fattige og levde trangt. En familie på fem delte to små rom med tre senger.
På turprogrammet sto også besøk til en av de lokale kirkene, et aldershjem og en barnehage, og vi arrangerte en ungdomssamling. For penger vi hadde samlet inn i Molde, kjøpte vi utstyr som skolen og ungdomsklubben ønsket seg.
Møter med enkeltmennesker var det som gjorde sterkest inntrykk på de fleste av oss, og vi håper at vi har lært å sette større pris på godene vi har her i Norge, som vi så lett tar som en selvfølge.
Ved å klikke på linken under kan du se flere bilder fra turen og lese hva elevene selv sier om denne flotte opplevelsen:
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!