Fokus på påske-evangeliet

nri-lederDet viktigste for oss er å samles som kristne for å sette fokus på påskebudskapet. Hvilken dato det skjer på er tross alt mindre vesentlig.

Påsken er den største høytiden for den kristne kirke. Da markerer og feirer vi det som er selve sentrum i den kristne tro. Vi minnes Jesu kamp i Getsemane og innstiftelsen av nattverden skjærtorsdag, hans grusomme lidelse og død på langfredag, hans seier i dødsriket (som vi ofte markerer påskeaften) og hans seierrike oppstandelse på påskedag.

 Tradisjonelt har påska vært en tid for møter, gudstjenester og samlinger om Guds ord. For mange er fellesskapet i kirke/bedehus påskedag ett av årets store høydepunkt. Samtidig har vi sett en utvikling gjennom mange år som viser at antall møter i selve påska går ned, og oppmøtet om disse samlingene har også blitt mindre.

 Bakgrunnen er i hovedsak at stadig flere har behov for å bruke fridagene i påska til å sette av tid til familien. Dette er på mange måter en naturlig konsekvens av et samfunn hvor både unge og eldre har det stadig mer travelt med jobb og skole. Ordet ”tidsklemma” er i dag høyaktuelt for de fleste av oss, et ord som var ukjent for noen tiår siden. Påskeferien har slik en helt annen verdi – også for kristne familier – enn tidligere i forhold til å slappe av og ha tid sammen.

 Jeg tror at for mange kristne er det klokt i en travel hverdag og prioritere tid med familien i påska. Som kristne har vi et stort kall om å omgås våre nærmeste på en klok måte. Det er ikke bra hvis vi blir så opptatt med det som skjer på bedehuset at vi ikke prioriterer våre nærmeste. Det gjelder alltid, også i påska. Mange har også gode erfaringer med å dele påskebudskapet nettopp med sine nærmeste hjemme gjennom påskedagene.

 Vi har også sett at stadig færre har tid og anledning til å være med å arrangere påskemøter i selve påskehøytiden. Vi har i økende grad erfart dette blant annet på Frænabu hvor vi for to år siden måtte avlyse det tradisjonelle påskemøtet. Vi ser også at kveldsmøter i selve påska er forholdsvis godt besøkt, mens det er svært vanskelig å samle folk på dagtid.

 Antall påskemøter på lokale bedehus er vesentlig lavere i dag enn tidligere. Samtidig betyr ikke dette nødvendigvis at fokuset på påskebudskapet blir mindre.  Stadig flere bedehus ber om møter i uka før eller etter påske med fokus på påsketekstene. Det er etter mitt syn en god måte å feire påske på i bedehuset, selv om  vi stadig vil holde fokus på at det er godt å samles om Guds ord også i selve påskehøytiden.

 Vi skal huske at Guds ord og Den Hellig Ånd tross alt ikke er avhengig av når første fullmåne etter vårjevndøgn kommer for å gjøre sin gjerning gjennom forkynnelsen og det kristne fellesskapet.

På Frænabu inviterer vi i år til en storslagen påskefeiring i palmehelga. Vi har tro på at det vil være lettere å samle folk om påskeevangeliet ved å flytte arrangementet noen dager frem. På mange måter har vi «lånt» ideen fra Aure, hvor misjonsfolket har vært samlet til Påskemøte i palmehelga siden slutten på 1940- tallet. Det tradisjonelle påskemøtet i Aure arrangeres i år palmesøndag i Aure Misjonshus med Randi Marie og Jostein Solbakken som talere/sangere.

På Frænabu vil vi med gjester fra fjern og nær, mye god sang og musikk skal vi sette fokus på Jesus lidelse, død og oppstandelse gjennom 4 dager. Fra ImF kommer forkynner Tor Ingvald Lauvrak og deler Guds ord med oss.

 Programmet finner du blant annet her på www.nri-imf.no .

 Vi håper mange vil være med på denne påskefesten. Ikke bare med å delta på kveldsmøtene men også på samlingene og turene på dagtid. Da kan du få oppleve godt kristent fellesskap på flere måter enn bare i benkeradene i møtesalen.  Når vi avslutter med nattverd under storfamiliesamlingen på palmesøndag vil du være ”klar” til påskeuka, uansett hvilke planer du har.

 Vi tror at årets påskefeiring på Frænabu vil gi oss et økt fokus på sentrum i den kristne tro og gi inspirasjon til å fordype seg i påskebudskapet enten du gjør det hjemme, på bedehuset eller på hytta.

 Jeg håper du setter av disse dagene og blir med oss. Ta deg gjerne et par overnattinger og bli med på turene også.

 God påske alle sammen!

Arild Ove Halås – kretsleder i Nordmøre og Romsdal Indremisjon  (ao.halaas@imf.no)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *