Kystkvinner og LeO Oterhals på Frænabu

LeO Oterhals startet sitt kåseri med å forklare folket sjøveien inn til Oterhalsen på Gossen (Aukra) – til stor munterhet for forsamlingen. Når du hadde nok røde og blanke fyrlykter var du kommet frem.

Godt og vel 100 mennesker møtte opp til Kulturkveld på Frænabu 22. november.

Dagens gjest var LeO Oterhals fra Molde. Han har gjennom mange år arbeidet med kystkulturen, og gitt ut et tjuetallsbøker om emnet. LeO er nå ute med sin siste bok, om kvinnene ved kysten og deres liv.

LeO begynte i kvinneforeninga hjemme på Gossen (Aukra) hvor kvinnene samlet seg om Guds ord og misjonen, mens de i kaffepausen la planer for hva som måtte gjøres i bygda. Når mennene kom hjem fra sjøen måtte de utføre det som kvinnene hadde planlagt.

Vi fikk høre om «Stople-Mari» som livnærte seg av tangkoking på de må holmene ytterst på Hustadvika, om folket i Lyngværet som måtte feire juleaften ombord i båten på grunn av stormen. Kvinnene som la grunnlaget for befolkningen av Bjørnsund og kystkvinna som drev både bank og fiskebruk ble skildret for oss. Vi fikk også høre om Martine fra Bud som fikk sin mann – væreieren – til å brenne boka hvor all gjeld til småkårsfolket var ført opp.

LeO er en engajsert foredragsholder som holdt forsamlingen i ånde i godt og vel en time.

Det var ellers andakt ved kretsleder Arild Ove Halås (om en annen kystkvinne – enka i Sarepta) og det ble solgt årer for godt og vel 16 000,-.

Kvelden ble avsluttet med kaffepause og god prat. Mange benyttet også anledningen til å kjøpe bøker fra Oterhals.

Neste «Kulturkveld» på Frænabu blir torsdag 17. januar. Den kvelden blir det først «Familiens kulturkveld» kl. 1700 og ordinær Kulturkveld kl. 1900. Elever og personale fra Molde Folkehøgskole blir gjester denne kvelden – dette kommer vi tilbake til.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *