Meieribestyrerens osteaften

http://bildegalleri.nri-imf.no/#107

Det ble en innholdsrik og vellykket ostekveld på Frænabu torsdag 20. september.

(klikk først på «play» midt i bildet, og så på «firkanten» til venstre under bildene, da får du full skjerm og får også frem bildetekstene)

Rundt 80 personer hadde møtt opp da leder i driftsstyret for Frænabu, Emil Krakeli kunne ønske velkommen til tidenes første Kulturkveld på Frænabu. Vi begynte med salg av årer og fikk i løpet av en liten halvtime inn rundt 16 000,- til leirstedet. Flott! Selvsagt var det nokså mye ost på gevinstbordet.

Kretsleder Arild Ove Halås holdt så kveldsandakt og tok utgangspunkt i at det står svært lite om ost i Bibelen, selv om det er nevnt noen få ganger. Derimot står det mer om vann og brød, og Jesus er både livets brød og livets vann.

Så var det meierbestyrerens tur. Sjef ved TINE Tresfjord Meieri, Geir Andresen fortalte både om meierienes historie i Norge og om osteproduksjon. I dag er det 33 meierianlegg igjen i Norge i TINE sin regi, og hver sekund i døgnet året rundt produserer TINE 46 meieriprodukter.

Andresen som har arbeidet i meieribrasjen i nærmere 40 år fortalte om den enorme utviklingen som har vært. Hans far var også meierimann, slik at han har fulgt utviklingen i nærmere 60 år. Han ga oss et engasjert innblikk i ostens histore, som går 7000 år tilbake i tid.

Hvis du har lurt på hvorfor det er hull i en del oster, så kunne Andresen fortelle oss at det skyldes gass fra ostebakteriene, eller som han sa det til stor munterhet i salen: «For hvert hull i en ost har en bakteri sluppet en liten fjert».

Det var særlig produksjone av kittost ved Tresfjord meieri i Vestnes som var i fokus. Ridderost, Classic Ridderost og Port Salut er de tre osteslagene som lages der. All denne osten kan kun lages av melk fra Rauma og Vestnes kommune.

Andresen hadde med seg flere sorter ost. Selvsagt begge typene Ridderost og Port Salut. Han hadde også med seg den spesielle blåmuggosten «Selbu blå» som bare lages i ved meieriet i Selbu.

Randi Krakeli, Magnhild Hansen og Olaug Eriksen hadde kontroll på ostebordet. Der var det i tillegg til Ridderost og Port Salut også Greddost, Innherdsost, Fløtemysost, Selbu blå og ikke minst Jarlsbergost. Folk forsynte seg av både kjekst, ost og kaffe og praten gikk livlig etter at programmet var slutt.

Vi takker alle som kom, og meieribestyreren spesielt for en innholdsrik og trivelig kveld. Takk også til TINE Tresfjord og TINE Elnesvågen som raust ga oss ost til ostebordet.

Neste Kulturkveld på Frænabu er torsdag 18. oktober – da får vi besøk av Rune Larsen som tar oss med på en musikalsk reise fra «rockens konge til kongenes konge».

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *