Hvorfor velge kristen friskole?

Torgeir Flateby er generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund. Her kan du lese hvorfor man bør velge en kristen friskole.

Jeg undres over at ikke flere foreldre i kristne sammenhenger nå velger kristne skoler for sine barn og hvorfor ikke flere engasjerer seg i å etablere slike skoler? Vi skal se på bare første delen av dette nå, men de henger sammen.

Å være kristne foreldre i dag er krevende i møte med en svært avkristnet kultur
som ikke gir hjelp til, og heller vil rive i stykker kristen oppdragelse. Samfunnets forståelse for religion er minimal. For kristen tro og etikk er den ikke bare likegyldig, men til dels fiendtlig. Det merkes i samfunnsdebatten og i mediebildet. I mange og i ulike mediers omgang med stoff premieres brudd på kristen etikk. Kristen tro utenfor det private rom beskrives ofte som unormalt.

Det er mange år siden den norske skolen var en kristen skole. Det er likevel forskjellige
vurderinger av skolens funksjon i vårt såkalt kristne land, også fra kristne ledere. Vi mener disse vurderinger burde skilt tydeligere mellom å arbeide for en best mulig offentlig skole på dette området og de behov barn og unge har for å møte levende kristen tro og kunnskap. Faktisk ble det i 1997 vedtatt å gjøre om kristendomsfaget til et KRL-fag. Fra 2008 fikk vi et Religion, Livssyn og Etikkfag isteden. Det har vært hevdet, med rette, at de siste utgavene av faget oppdrar til agnostisisme, dvs en oppfatning som sier at om Gud kan en ikke vite noe, ikke om han finnes og heller ikke vite noe om gud, hvis ”det” finnes. Om skolens offisielle syn på kristendom, religion og religiøse ytringer, vil vi også slutte oss til de som kaller det praktisk ateisme.

Kristne foreldre har et ansvar for å oppdra sine barn i kristen tro og til å gi dem tro
og håp. Skal man da la barna gå i en skole som preges av nevnte holdninger? Foreldre
må forsøke å gi sine barn en tillitsfull tro på Gud, og noen har kapasitet og evne til å lære opp og formidle en Gudstro inn i fagene som tåler møte med en verdslig skole hvor barna bruker halvparten av sin tid på hverdagene. Til disse sier jeg: Stå på! Men mange kristne foreldre har verken kompetanse eller tid til dette.

De kristne skolene er derfor et svar til foreldre. De gir hjelp i dagens sekulariserte og innviklede samfunn. Skolene har den brede kunnskap som trengs til formidling av kristen kunnskap, tro, etikk og håp inn i hele livet og inn i hele den faglige bredde som skolen har.

Vårt inntrykk er at kristne skoler er opptatt av å gi opplæring og påvirkning med respekt og med vidsyn. Det er et sterkt konformitetspress blant ungdom og i den offentlige skolen i dag. Vi tror at den kristne skolen også kan gi en motvekt mot dette bl.a ved åpen dialog om livssynsspørsmål.

Jeg utfordrer derfor foreldre i denne omgang til å tenke gjennom denne situasjonen
og velge ut fra det en kommer til og ikke ut fra hva slags skole en selv gikk i eller ut fra hva som er mest bekvemt for en selv.

(Innlegget sto i Dagen før jul og er gjengitt med tillatelse av Flateby).

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *