Modige vedtak fra kretsstyret

Kretsstyret fotografert utenfor Molde bedehus tidligere i høst. F.v: Kjell Bjarte Aarsund, Ottar Schjølberg, Unni Clausen Stenberg, Johannes Finset (formann), Audun Sæbø, Marit Røykenes Dahle (nestformann) og Ottar Dag Fedøy. Astrid Johanne Brandshaug og Terje Henden (2 vara) er ikke med på bildet.

På sitt møte på Frænabu mandag 21. november gjorde kretsstyret modige og dristige vedtak for å sikre misjonsdriften også i tiden fremover. Kretsstyret nekter å la sviktende økonomi ødelegge misjonsarbeidet.

Kretsstyret i Nordmøre og Romsdal Indremisjon var samlet til møte på Frænabu mandag 21. november. Alle unntatt Unni Clausen Stenberg møtte.

Denne kvelden gjorde styret modige, viktige og dristige vedtak med tanke på fremtiden for kretsen.

På sakslista sto først som vanlig de ordinære sakene hvor styret gikk igjennom ulike referat og skriv, samt fikk en utførende rapport fra kretslederen om ulike sider av driften i kretsen.

Så var det tid for å gå igjennom regnskapet pr. 31. oktober før budsjett for 2012 skulle vedtas. Fremtidens personalplan sto også på sakslista.

Regnskapet pr. 31. oktober viser et overskudd for Visthus på kr. 27 000,-. Videre et reelt underskudd på Frænabu på 127 000,- og et driftsunderskudd på kretsen på rundt 290 000,-. Selv om dette er 200 000,- bedre enn i fjor så er det et alvorlig tall. Kristiansund Indremisjon har i 2011 gitt rundt 200 000,- i lønnsstøtte til kretsen.
Denne ordningen blir ikke videreført i 2012.

Kretslederen la frem forslag til budsjett med et underskudd på 250 000,-. Dette ble vedtatt av styret uten endringer, men etter en grundig behandling.

I februar 2012 vedtas det et nytt lønnsregulativ i ImF. Da må budsjettet revideres og styret antar at budsjettert underskudd da blir godt og vel  300 000,-.

I 2012 skal tre av våre ansatte ut i barselspermisjon. Totalt utgjør dette 1,4 årsverk. Kretsstyret vedtok å leie inn 0,8 årsverk som vikarer. Torgeir Frøsøye som går inn som leder for “ nri-ung”  for et år (se artikkel annet sted på www.nri.imf.no). Dette betyr at vi i  2012 reduserer bemanningen med 0,6 årsverk (totalt), og da må selvsagt en del oppgaver  ligge brakk i 2012. Fra 2013 går vi tilbake til dagens bemanning.

Hvis vi skal drive kretsen i balanse i fremtiden med det inntektsnivået vi har og har hatt de siste 4-5 årene må vi spare inn ca. 300 000,- i lønnskostnader pr. år.  Vi har i dag 4,0
årsverk i kretsen fordelt på 6 personer (pluss 1,8 på leirstedene). Kretsstyret var krystallklare på at det er uaktuelt å gå lengre ned i antall stillinger enn dette i kretsen.

Å kutte personalkostnader for 300 000,-  vil gjøre så stor skade på kretsens virksomhet
at mange grunnleggende oppgaver ble borte.  Et alternativ hadde vært å si opp to av våre ansatte med  kortest ansenitet, det vil si de ansatte i barne- og ungdomsarbeidet. Det vil  i praksis bety å avvikle leirdriften og det meste av barne- og ungdomsarbeidet. Det andre alternativet er å ta bort kretslederfunksjonen med de mange konsekvenser det ville fått. Andre måter å  spare så mye lønns kostnader finnes ikke, da vi må ha et minimum av administrative oppgaver i kretsen.

Når det gjelder innsparing på andre kostnader er det ganske enkelt ikke mer å hente. De siste årene har alle kostnadsposter blitt redusert kraftig. Fra 2010 til i år er det gjennomført nye betydelige innsparinger på ulike utgiftsposter. De ansatte fikk stor ros av kretsstyret for den gode kostnadskontrollen kretsen har.

Den eneste utgiftsposten vi kan spare på er ved å slutte å utgi “Indremisjonsnytt”. Det vil spare oss for rundt 100 000,- pr. år. Kretsstyret vil vurdere om dette skal fremmes som forslag til kretsmøtet i 2012 men ønsker primært ikke å gå til et så drastisk skritt.

Kretsstyret vil tære på oppspart kapital i årene fremover og heller tåle store røde tall i regnskapene. NRI har ca 1,8 millioner på fond, og med dagens bemanning har vi midler til å drive 5-6 år fremover før kassa er helt tom.

Samtidig vil kretsstyret se på alle muligheter som måtte finnes for å øke inntektene.

Kretslederen vil arbeide konkret med dette ovenfor lokalforeningene. Det må et lokalt løft til skal vi lykkes med dette.

Kretsledere ble også pålagt å alltid ha med seg betalingsterminal når han er ute på møter, for på den måten om mulig å få en økning i kollektene.

Det ropes ofte “ulv, ulv” om misjonsøkonomien Kretsstyret opplever at vi nå har nådd et absolutt minimum av ansatte og det følger det har for misjonsdriften.  Bare fremtiden vil vise om det er vilje blant kristenfolket på Nordmøre og i Romsdal  for å videreføre et levende indremisjonsarbeid i bygdene og byene våre.

Tekst og foto: Arild Ove Halås

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *