Tar man skade av å se på TV Visjon Norge?

Jeg har mange ganger blitt bedt om å gi råd om hvordan vi skal forholde oss til TV Visjon Norge (TVVN). Etter årets valgkamp er temaet mer aktuelt enn noen gang.

 

De aller fleste husstander får nå inn Visjon Norge som en del av sin «tv-pakke». Her sendes det kristne sendinger 24 timer i døgnet 7 dager i uka. Det er ingen tvil om at svært mange ser forholdsvis mye på Visjon Norge også av de som har sitt åndelige hjem i kirke og bedehus.

1) Mye fremmed tankegods

Med noen få unntak finnes det ikke forkynnelse på TVVN som er forankret i evangelisk luthersk kristendomsforståelse. Det meste av undervisning er heller ikke vanlig «pinsevennlære» men forkynnelse som kommer inn under det vi med en samlebetegnelse kan kalle «troskristendom».

Dette er en kristendomsforståelse som står svært langt ifra bedehuset i nesten samtlige trosspørsmål.

Å se på TVVN kan derfor sammenlignes med å gå på et møte i en trosmenighet (som sagt med noen unntak). For det fleste av oss vil det være lite naturlig å gå fast på møter i f.eks. Livets Ord, Oslo Kristne Senter etc.

Ser man derfor mye på TVVN må man være klar over at man får en forkynnelse som sterkt avviker fra den forkynnelse man får i sin åndelige heim i kirke/bedehus. Dette gjelder både i synet på rettferdiggjørelsen, Den hellige Ånds virke, nådegavene, helliggjørelsen m.m. Da kreves det en god del bevist tankeaktivitet for ikke å bli preget av dette over tid, og det vil være svært vanskelig for de fleste å på sikt ikke bli åndelig forvirret. Av og til møter jeg personer som sliter med forkynnelsen i bedehuset nettopp fordi at den ikke stemmer med det de hver eneste dag hører på TVVN.

2) Usunn forkynnelse om motgang, sykdom og helbredelse

TVVN har et syn på lidelse og motgang som ikke stemmer overens med Bibelens lære om at også kristne må regne med å være syk/møte det som er vondt. På TVVN forkynnes det at alle kan unngå det som er ubehagelig bare man har sterk nok tro.

Helbredelser loves på direktesendt tv til alle som ønsker det. Jeg møter av og til personer som går og venter på helbredelsen fordi de har fått løfte om den på TVVN (ofte kombinert med at de har sendt en større pengegave). Når helbredelsen da uteblir skaper det anfektelse og kamp og andre må gi både sjelesorg og hjelp fordi TVVN ikke hadde en sunn teologi.

3) Liten respekt for andres overbevisning

Det er en kjent sak at vi som kristne vurderer ting ulikt. Dette gjelder ikke minst i synet på dåpen. For oss som hører hjemme i bedehuset er vi overbevist om at Bibelen lærer oss at det er Gud som handler i dåpen og at vi derfor kan og skal døpe små barn. Andre kirkesamfunn lærer at det er mennesket som handler i dåpen og at barnedåp derfor er meningsløst. Dette lever vi godt med, men på TVVN er det dessverre en tendens til at det harseleres med andres overbevisning (blant annet i dåpsspørsmålet). Det er ikke i Jesu ånd å håne andre trossøskens overbevisning og tro.

TVVN sitt engasjement i årets valgkamp viser også at respekt for andres overbevisning og synspunkter (i det tilfellet i politiske spørsmål) er omtrent total mangelvare. Profetier m.m. ble brukt for å binde folks samvittighet til å stemme på et bestemt parti, noe det er svært vanskelig å forsvare.

4) Mye utidig pengemas

Pengemaset på TVN er enormt, og svært mye av sendetiden brukes til dette. Ofte er det knyttet sammen med løfter om bønnesvar, velsignelser og helbredelser. Jeg synes dette både er ufint og utidig og er redd mange føler seg presset til å gi selv om bønnen om penger kommer via tv-skjermen.

Mitt klarer råd er at den som har sin åndelige heim i bedehuset ikke skal sende pengegaver til TVVN. Det finnes så mange, mange oppgaver i den sammenhengen du hører til som skriker etter økonomiske midler (men som ikke maser og presser slik som TVN gjør). Gi heller gaven din til dette arbeidet.

Oppsummering:

Jeg gleder meg over at det sendes kristne tv-program. Jeg gleder meg over at mennesker møter Jesus gjennom disse programmene. Er du bevisst på de tingene vi har skrevet om ovenfor må du gjerne se program på TVVN, men vær klar over at du «utsettes» for en åndelig påvirkning som du ellers sjelden eller aldri møter.

Hvis du for eksempel ser 6 timer på TVVN pr. uke så tilsvarer det omtrent 3 hele møter. Ville du under andre omstendigheter gått på 3 møter i en trosmenighet pr. uke i tillegg til de møtene du går på i bedehuset?

Vær ellers oppmerksom på at det finnes «sunnere» kristne alternativer på TV. P7 Kristne riksradio er mellom de som sender gode programmer på «Frikanalen». De kan også gi deg gode råd med tanke på hvor du finner kristne tv-programmer.

3 replies
  1. Andreas Olsen
    Andreas Olsen says:

    Mener det du skriver er lite gjennomtenkt, og at du har lite bibelkunnskap. Jeg henviser til følgende bibelsitat: johannes: kappittel 5 vers 14. Der står det følgende:» Senere fant Jesus mannen på tempelplassen og sa til ham: Nå er du blitt frisk. Synd ikke mer, for at ikke noe verre skal hende deg». Det som vises indirekte her er at dersom man fortsetter å synde så kan noe verre hende altså blant annet sykdom. En eller annen form for plage. Dermen kan det i følge bibelen være en sammenheng mellom synd og sykdom. Jeg sier ikke at all sykdom følger synd, som vi har gjort. Men jeg er åpen for at noe av det kan være det. Med henvisning til (joh 5,14). Dermed er det litt ugyldig grunn du kritiserer kanalen

    Svar
    • Arild Ove Halås
      Arild Ove Halås says:

      Ja vi lever i et fritt land så du må få mene hva du vil om min bibelkunnskap. Men det er et kjent prinsipp at de klare ord i Bibelen skal kaste lys over de uklare. Din tolking av Joh 5, 14 er nokså spesiell, og den kommer fullstendig på kollisjonskurs med Jesu egne ord i Joh 9,1 f.f. hvor Jesus tydelig avviser at det er forbindelse mellom foreldrenes synd (som var det Visjon Norge formidlet) og synd. Men det er helt klart at noen synd kan medføre sykdom, HIV kan jo f.eks. være en konsekvens av et liv i synd noen ganger. Lykke til og takk for innspill!

      Svar
  2. Andrè Johansen
    Andrè Johansen says:

    Takk for ditt innlegg, Arild!

    Jeg kjenner meg igjen i det du skriver. Det er mye nytt som kommer inn i menighetene i dag, og det kommer inn over alt. Og Bibelen er veldig klar over at det skal skje i de siste dager. Det er så viktig at vi holder oss til en sunn evangelisk kristendom, der vi holder oss fast til Guds Ord og leser alt i sammenheng.

    Lykke til med ditt arbeid for Herren!

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *