Biskop Midttømme godkjenner bedehusdåp!

«Så sant det ikke foreligger en avtale skal barn døpt i bedehus fremstilles i gudstjenesten for å få dåpen bekreftet»

Med dette utspillet skapte biskop Ingeborg Midttømme mye uro både lokalt og sentralt i september 2009.

Hun fulgte også opp med å nekte et «bedehusdøpt» barn medlemskap i Den Norske Kirke. Flere av oss fant å måtte reagere nokså sterkt på dette utspillet.

Det var uakseptabelt i forhold til misjonsorganisasjonens selvstendighet, og det var også ytterst tvilsom i forhold til Kirkeloven. Saken førte til en lang rekke medieoppslag i den kristne dagspressen (Vårt Land og DagenMagazinet) og i lokalpressen.

Det var ikke alle av disse medieoppslagene vi var like glade for.  Dette førte til at preses i bispemøtet og direktør i Kirkerådet møtte ledelsen i NLM og Normisjon (ved en glipp ble ikke ImF innkalt hit).

Videre tok biskop Midttømme initiativ til et møte lokalt med kretslederne i disse tre organisasjonene (som er de som praktiserer bedehusdåp). Det første møtet hadde vi i september, det andre 13. oktober.

Dette har vært gode og konstruktive møter og vi har hatt gode samtaler med biskopen om saken. Saken kom også opp på høstens bispemøte.  Nå vil biskop Midttømme likevel godkjenne bedehusdåp som kriterium for medlemsskap i Den Norske Kirke.

De samme signaler kom også fra høstens bispemøte.  Vi har nå fått samtale grundig om hvordan vi tenker om vårt «kirkesyn» og hvordan vi praktiserer både dåp og nattverd i bedehuset. Likedan har vi fått samtale med biskopen om at svært mange som har sin åndelige heim i bedehuset ønsker å være medlemmer i Den Norske Kirke.

Jeg er glad for at denne saken har fått en god og fornuftlig løsning. Det var også den eneste løsning som var til å leve med hvis vi skulle unngå en sterk spenning og strid mellom lek og lærd, kirke og bedehus i vårt bispedømme.

Jeg vil gi Midttømme honnør for at hun etter at denne saken oppsto har vært villig å føre samtaler med oss og at hun nå vil godkjenne bedehusdåp.  Det skal de neste par årene arbeides med kirkeretten med tanke på disse temaene på «topplan», blant annet i bispemøtet. I påvente av det som måtte komme ut av dette har vi nå en forståelse mellom organisasjonene og biskopen om denne saken her i Møre bispedømme. Vi har også som mål å få til en skriftlig forståelse og vi skal møtes igjen i midten av januar.

For oss konkret betyr dette at de som ønsker å døpe sine barn i bedehuset slipper å måtte krangle med prest/biskop dersom de ønsker å stå som medlemmer i Den Norske Kirke. Neste bedehusdåp i regi av NRI blir allerede i november, så dette er dagsaktuelle spørsmål.

Jeg tror også at biskopen med å «snu» i denne saken har stoppet mange som ellers ville meldt seg ut av Den Norske Kirke.  Denne saken viser også hvor viktig det er at lekfolket har «blankpussede våpen» (= klare prinsipielle tanker om kirke/bedehus) slik at vi kan møte slike utfordringer på en god måte. Vi har skrevet en del om dette i siste Indremisjonsnytt og på våre hjemmesider. Hvis denne saken fører til at flere tenker prinsipielt over sitt «kirkesyn» vil det være mye positivt som tross alt kommer ut av denne saken.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *