Profetisk tale eller profetisk tøv?

Ingen steder verdsettes profetien så høyt som i bedehusene våre…

Å tale profetisk er en nådegave som alle kristne skal ha og skal bruke.

Hvis du ikke har den nådegaven er det fordi du blånekter å ta imot den og fordi du aldri noensinne sier noe om Jesus med munnen din.

Å tale profetisk er først og fremst å si noe om Jesus Kristus.

Det skjer gjennom samtale, vitnesbyrd, sang og forkynnelse. Jeg er glad og takknemlig for å høre til i en kristen sammenheng som verdsetter og løfter frem profetien sterkere enn de fleste. Ingen steder er profetisk tale så høyt verdsatt og så sterkt i sentrum når kristne samles som i bedehuset.

Fra åpningsordene til avslutningshilsen er det profetiene som dominerer i vitnesbyrd, sang, samtale, bønn og ikke minst i forkynnelsen.

Du taler profetisk når du sier noe om Jesus med vanlige ord slik at andre hører det.

Det er og blir hoveddefinisjonen på profetisk tale.

Hovedfokus i mange kristne sammenhenger er likevel (alt for) ofte på de ”direkte profetbudskap” . Det er når noen har et direkte budskap fra Herren som bæres frem i et møte. Det kan for eksempel være slik: ”Jesus ber oss rense våre hjerter og gjøre opp våre skjulte synder”.

Slike ”direkte profetbudskap” skal vi ikke forakte og ikke nekte, men prøve de mot Bibelen som alt annet som blir sagt om Jesus. Mye godt bæres frem i den kristne forsamling på denne måten. Samtidig skal vi ikke ha hovedfokus på denne dele av den profetiske tale, nettopp fordi det er bare en bitte liten del av denne store og viktige nådegaven.

For hvert ”direkte budskap” som bæres frem er det hundretusenvis av mennesker som på ”vanlig” måte sier noe om Jesus. Sammen virker alt til Guds rikes ære og gagn.  Dessverre er det blitt slik at svært mange ”direkte profetier” er menneskelig oppspinn og tøv forkledd med fromme ord på talerstolen.

Om noen står frem og sier ”Så sier Herren” er det ingen garanti for at det som blir sagt kommer fra Gud. Dersom fokus på de direkte profetbudskap blir for store i forhold til å verdsette vanlige vitnesbyrd/forkynnelse er det et faresignal.

Et tydelig eksempel på profetisk tøv fikk vi for en tid tilbake da en forkynner profeterte at ”hele Norge skulle bli frelst på en dag og at Norge samtidig skulle få en ny grunnlov. Tok Norge imot denne grunnloven ville 90 andre land gjøre det samme, hvis ikke ville det bli krig og uro”.

De fleste skjønner forhåpentligvis at dette ikke er noe som kan leses ut fra Bibelen og som dermed må avvises som tøv.  Det har også i en årrekke vært en strøm av profetier om den store vekkelsen som skal komme over Norge, og som skal føre til at de fleste i landet vårt blir kristne. Dette er noe vi kan be om, håpe på, ønske oss o.s.v. – men som Bibelen alikevel ikke lover oss.

OASE-bevegelsen har hatt et svært uklart forhold til «direkte profetier» de senere årene. Da rykker det profetiske tøv oss nært inn på livet og utfordrer oss også på bedehuset nettopp fordi mange fra bedehusland deltar på OASE-stevnet. Vi ser også en trend i dag at det er mange som profeterer direkte over enkeltpersoner om ulike tjenester og oppgaver (særlig over ungdom).

Dette kan være til hjelp for enkelte for å finne veien videre i livet, men det kan like ofte være en fare. Et profetbudskap alene er ingen pekepinn på hva Gud tenker for ditt liv, men dersom det faller sammen med mange tilbakemeldinger, bibelvers m.m. kan det være med å vise vei.

Du må være klar over at om den store predikanten profeterer at du skal gjøre konkrete ting for Gud -så betyr ikke det noe mer enn om en eldre person i bedehuset sier at hun ber om at Gud må få sin vilje i livet ditt (heller tvert imot).

Vi skal holde fast på alt og prøve alt på Guds ord. Derfor er det rom i bedehuset og indremisjonen for direkte profetbudskap. Men dette er ikke hovedsaken.

Ønsker du å leve profetisk, da prioriterer du samlingene hvor Guds folk (det profetiske folk) kommer sammen for å lese, be, samtale, vitne og lytte til forkynnelsen av Guds ord.

2 replies
  1. Otto Haugen
    Otto Haugen says:

    Hadde en spesiell opplevelse høsten 1944.

    Det var om høsten mørkt og stjerneklart. Jeg mener det var i 1944 om høsten ca. kl. 9 om kvelden, men snøen var ikke kommet ennå. Jeg var 8 år den gangen.
    Jeg og min mor var på tur fra Trondheim til Strinda. Vi kom den veien som går parallelt med steingjerdet til kirken. Idet vi var rett utenfor porten på gjerdet til Moholt kirke, ble himmelen plutselig helt svart. Mor måtte stoppe sykkelen og vi regnet med at det nå kom et kraftig styggvær. Det ble så mørkt at det var ikke mulig å se veien. Men plutselig fikk vi se noe rødt på himmelen.

    Først så vi et bål av sorte vedkubber hvor det ble satt en gryte over.
    Selve gryten var sort og gryten kom frem på grunn av den røde varmen fra bålet.
    Så begynte det å komme flagg fra fire hjørner som ble tømt oppi gryten.
    Det var en jevn strøm av flagg. Dette varte muligens en 15 til 30 minutter.
    Så sluttet det ved at det ble en rød kule som flyttet seg oppover til høyre og forsvant.
    Deretter ble himmelen blå og stjerneklar igjen.

    Mange år senere i juni måned i 1961, ble jeg med på et pinsemøte i Trondheim og ble frelst.
    Neste dag var det bare en ting jeg tenkte på etter skolen, jeg måtte få tak i en bibel. Gikk jeg rett ned på en kristen bokhandel og kjøpte meg en skolebibel.

    Jeg var helt sikker på at jeg ville finne noe om gryten. Oppe på hybelen åpnet jeg bibelen og leste da følgende:
    Jer. 1:13-15 Og Herrens ord kom til meg for annen gang: Hva ser du? Jeg svarte: Jeg ser en kokende gryte, og den er vendt hit fra nord. Og Herren sa til meg:
    Fra nord skal ulykken slippes løs over alle landets innbyggere.
    For se, jeg kaller på alle folkestammer i rikene mot nord, sier Herren.
    De skal komme og sette hver sin stol ved inngangen til Jerusalems porter og mot alle dets murer rundt omkring og mot alle byene i Juda.
    Dermed skjønte jeg at det hadde med krig å gjøre.

    Fikk senere i menigheten vite at en annen også hadde sett det samme.
    For ca. 10 – 15 år siden kom jeg på at jeg måtte sjekke i hvilken himmelretning vi så denne gryten. Fant et kart jeg hadde hvor veien var inntegnet, og det viste seg å være nesten rett øst.
    Til høsten blir det 70 år siden vi så denne gryten.

    Tenkte ikke da på å skrive ned detaljer om det vi så og husket den kvelden. Heller ikke ble det notert noen dato. Helt fram til en natt for en del år siden, var det å skrive noe av det vanskeligste jeg kunne tenke meg.
    Men det ble det en forandring på etter to netter fra kl.3 til 6 som jeg fikk hele prekener med skriftsteder og det hele. Jeg forsto ingen ting dette og prøvde bare å sove videre. Tredje natten kl.3 fikk jeg klar beskjed: «Se til at du ikke avviser Han som taler.» Dermed sto jeg opp og skrev 2 tettskrevne A4 sider på ca. 2 timer. Tidligere kunne jeg streve med å skrive et brev ( A5 ark ) i 14 dager uten å få det til. Men siden den natten har det å skrive ikke vært noe problem. For en tid siden lurte jeg på hva jeg skulle gjøre med alt det jeg hadde skrevet.
    Da fikk jeg dette: Jer30,2 Så sier Herren, Israels Gud: Skriv alle de ord jeg har talt til deg, i en bok!

    Det er to skriftsteder som jeg vil avslutte med i den forbindelse og som jeg tror er spesielt aktuelt i dag.
    Luk21,36 Men våk hver tid og stund, å be at dere må bli aktet verdige til å unnfly alt dette som skal komme, og til å bli stående for Menneskesønnen.

    Jes57,1 Den rettferdige omkommer, og det er ikke noen som legger seg det på hjerte. Fromme menn blir rykket bort uten at noen forstår det. For den rettferdige blir rykket bort før ulykken kommer.
    Shalom Otto Haugen.

    Svar
  2. Reidar Vik
    Reidar Vik says:

    Slik eg forstår det er profetiar ord frå Herren om hendingar som kjem til å henda i framtida som den personen som ber dei fram ikkje har evne til å kunna vita om då dei vart framsagd.
    Om det profeten seier ikkje hender er det ikkje Herren som har sendt han/ho.

    Kom over dette sidan eg held på å laga til eit studieopplegg for smågruppa eg er med i om hebrearbrevet. Om nokon vil bruka det eller koma med innspel kan dei få tilgang via denne lenka: https://docs.google.com/document/d/13C1VNpTplBBOlZZeI5tj6zrt8b5QM86yu_Nk4CnzqAQ/edit?usp=sharing

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *