Kretslederen advarer mot kristnes ytringer på sosiale medier

Kretsleder Arild Ove Halås er både skremt og rystet over hva en del kristne får seg til å skrive på Facebook og andre sosiale medier, og tar dette opp i lederen i neste Indremisjonsnytt.

Du kan lese artikkelen her:

Da jeg gikk på søndagsskolen lærte jeg en sang (som ikke var den beste verken pedagogiske eller teologisk) som gikk slik: «Vær forsiktig lille munn hva du sier…».

Jeg har tenkt på den sangen de siste ukene/månedene, mens stormen rundt Trond Giske og senere Sylvi Listhaug har rast på det verste i media og på sosiale medier. Og jeg kunne tenkt meg å føyd til et nytt vers «vær forsiktig lille finger hva du skriver» og «vær forsiktig hva du deler og du liker».

Jeg er dypt rystet, sjokkert og skuffet over hva mange av mine Facebook-venner setter på trykk. Ekstra ille synes jeg det er at mange kristne er blant de som skriver, liker og deler ting som er direkte forkastelig. Jeg har flere ganger skjemtes over ytringer som er skrevet av mennesker som bekjenner troen på Jesus som herre og frelser. Særlig skremt har jeg blitt over en del kristne som har et såkalt «konservativt» bibelsyn. Bedehusfolk, pinsevenner og andre kristne. Mennesker som er veldig bibeltro i de fleste teologiske spørsmål, men som ser fullstendig bort fra hva Bibelen lærer oss om hvordan vi omtaler hverandre.

Så dette er først og fremst skrevet til de som ytrer seg på sosiale medier, i samtalen rundt kjøkkenbordet, i lunchpausen på jobben m.m. (og særlig til deg som kaller deg en kristen).

I kristne sammenhenger er de politiske meningene ulike, og det er et godt og sunt tegn i et demokratisk land. I en vanlig middels stor bedehusflokk finner du mennesker som stemmer på de fleste politiske parti. Få av oss finner et parti som vi er hundre prosent enige med i alle spørsmål, derfor stemmer de fleste av oss på det partiet som i sum har den politikk vi er mest enig i og som vi tror er den beste for landet vårt.

Samtidig må enhver gjøre jobben med å se igjennom partiprogrammet til det partiet man stemmer på. Vi stemmer ikke først og fremst på enkeltpersoner, men på det programmet de går til valg på.

Den kristne forsamling skal ikke gjøres til en politisk arena. Vi kan alltids diskutere politikk rundt kaffebordet i pausen, men de kristne møtene skal ikke brukes til å fremme et spesielt politisk budskap. Kristne vurderer EU-spørsmålet, innvandring, økonomi, landbruksoppgjør m.m. ulikt og i forsamlingen skal det være rom for det. Derfor har det også vært viktig for meg som kretsleder i Nordmøre og Romsdal Indremisjon å ikke flagge partipolitiske meninger.

Særlig striden rundt Sylvi Listhaug har fått det til å koke over for mange. Ytringene på diverse sosiale medier er harde og sterke. Mange kristne engasjerer seg sterkt i diskusjonene, og så er det noen som skriver ting som er langt over streken.

Jeg har blant annet registrert følgende utsagn på facebook de siste månedene:

Jonas Gahr Støre omtales som en kjeltring, en landssviker, en forræder, tåkefyrste, løgner, ypperstepresten som korsfestet Messias og det er endatil blitt beklaget at han ikke ble skutt på Utøya.

Sylvi Listhaug er en korsfestet Messias, en martyr, en frelser, men også en idiot, en rasist og en djevel.

Knut Arild Hareide har blitt kalt for judas, quisling, mannen som avkristner Norge og det er skrevet at han burde fått en løkke rundt halsen.

Jeg ser også at mange kristne ukritisk deler og liker innlegg fra ulike internettsider som både har et tvilsomt forhold til fakta og som har et sterkt negativt syn på blant annet muslimer m.m. Vær varsom med hva du deler på facebook, ved å dele setter du navnet ditt under innholdet.

Jeg lurer virkelig på hva som får mennesker (både kristne og ikke-kristne) til å ytre slike hatefulle ting som vi har sett den siste tiden. Og jeg er skremt på hvilke tanker som ligger bak. Jeg lurer også på om enkelte av mine kristne facebook-venner i det hele tatt leser i Bibelen eller hører etter hva som forkynnes i den kristne forsamlingen?

Bibelen lærer oss at vi skal være gode mot alle mennesker, vi skal snakke vel om hverandre, vi skal bære over med hverandre, være vennlige mot hverandre. Det mangler mye på samklang mellom liv og lære for mange kristne på facebook for tiden. Det hjelper lite å ha riktig syn på de teologiske spørsmålene som er til debatt, hvis du samtidig omtaler andre som en judas eller en kjeltring.

Det er også verdt å merke seg at både Listhaug og Støre bekjenner en personlig kristen tro på Jesus. Dermed er de mine kristne søsken, uansett om jeg er enig eller uenig med det de står for. Bibelen sier vi skal være gode mot alle, men mest mot troens egne folk. Hvor det bibelordet ble av når noen postet sine hatefulle ytringer på facebook kan man jo lure på?

Når man kaller Støre en landssviker og Listhaug en djevel, hvor ble bibeltroskapen av i møte med ordet «la ikke råttent snakk gå ut av deres munn» ?

Saklig debatt, sterke meningsbrytninger og friske diskusjoner en god ting som hører ytringsfriheten og demokratiet til. Men det tankegods som dypest sett ligger under de mange hatefulle ytringer på facebook er jo det motsatte av demokrati. Tanken er jo faktisk at de som ikke er enige med meg har ikke rett til å ytre seg, ja i ytterste konsekvens har de ikke engang livets rett.

Jeg vil oppfordre alle som leser dette om å ta til motmæle mot de mange grove og hetsende innlegg som ligger på facebook. Vær også veldig oppmerksom på hvilke sider du liker og deler med andre.

Arild Ove Halås

Kretsleder Nordmøre og Romsdal Indremisjon

ao.halaas@imf.no

 

 

 

 

 

10 replies
 1. Gunhild Rolandsen
  Gunhild Rolandsen says:

  Dette innlegget det fokus på noko som er veldig viktig. Derfor vil eg oppfordre til at du sender det til alle avisene i Møre og Romsdal.
  Mvh Gunhild Rolandsen

  Svar
 2. Jarle Skullerud, Frikirken
  Jarle Skullerud, Frikirken says:

  Takk for en meget god og nødvendig artikkel. Jeg tror vi er mange som har tenkt noen av de samme tankene, men latt være å skrive. Nordmøre og Romsdal Indremisjon kan være både stolt og takknemlig for at de har en leder som våger å si i fra. Lykke til videre i tjenesten!

  Svar
 3. Leif Harberg
  Leif Harberg says:

  All ære ti deg for å ta opp dette. Jeg har tenkt på det en stund, og ikke bare når det gjelder sosiale medier. I den debatten som har gått de siste månedene er det mange som ikke kvir seg for å bringe videre mye av det som sies og skrives. Vrir og vender på sannheten, bruker det avisene skriver og etermedier sier som sannhet. Noe det såmenn ikke er. Der endres ord og vendinger slik at alt blir verre.
  Det er i alle fall mange, om de ikke skriver selv, ikke leser grundig nok gjennom det andre skriver før de trykker liker og faktisk sier seg 100 prosent enig med det som står der.
  Godt skrevet, Arild Ove. I rett tid.

  Svar
 4. Eniiig
  Eniiig says:

  Dette er SÅ BRA OG VIKTIG. Takk for at du skriver så flott om dette, Arild Ove! Håper det leses over hele kristen-Norge.

  Svar
 5. Gunnar Helge Ødegårdstuen
  Gunnar Helge Ødegårdstuen says:

  Takk Arild Ove for et klart og tydelig innlegg. Håper mange leser det. Vi trenger alle og tenke over hvordan vi utrykker oss. Jesus har sagt hva vi kriste er i verden: Jordens salt og verdens lys. Men når kristne bruker slike sterke utrykk sier nevnt, da er lys og saltfungsjonen fullstendig ødelagt. Det har ingen menig eller troverdighet og liv og lære vinner ingen troverdighet eller respekt. Må Herren få styre våre tunger og temme dens tale, så vi kan være kristentroens rette formidlere.

  Svar
 6. Petter Løwenhamn
  Petter Løwenhamn says:

  Du har 100% riktig i det du skriver i ditt innlegg.
  Men hvis man er kristen, og i tillegg er en viktig person i politikken/ samfunnet, så bør man også tenke på det som står i bibelen. En kristen som er en kjendt person har selvfølgelig et stort ansvar for å framgå med kristen moral og menneskesyn.
  Vi kristne og våres menigheter bør huske på å be for de som styrer landet våres. Det er ikke en enkel jobb. I stedet for å skrive hatefulle meldinger på sosiale medier, så bør vi heller bruke bønn og samtaler. En god regel som vi mennesker kan prøve å huske på er…… Vi prater med hverandre ikke om hverandre!
  Takk for fine tanker og at du minner oss om dette. Det er veldig lett å bli ivrig og skrive ting på sosiale medier, som vi egentlig ikke kan stå for. Lurt å tenke godt over hva vi skriver og legger ut før vi trykker på SEND.

  Svar
 7. Jan Kleven
  Jan Kleven says:

  Er dette «kristenmanns tale»?

  XXXX XXXXX XXVIK
  for 17 timer siden

  Tør feigingen også male en naken og korsfestet Trond Giske? Han ER jo blitt korsfestet – bokstavelig talt – av Arbeiderpartiet.

  Svar
 8. Ole Hansen
  Ole Hansen says:

  Nå er det ett problem med det her og det er at disse ikke er kristne. en kristen bærer ikke hat men Guds kjørlighet. Det er selvsagt forskjell på det å tro på Gud og Jesus og det å være født på ny, et lysets og kjæørlighetens barn, det nye mennesket…

  Jesus selv formaner jo om å elske sine fiender, om å be for dem som forfølger dere, om å bekjempe det onde med det gode, osv. Det står også at den kristne skal kjennes på sin frukt og at et godt tre ikke bærer dårlig frukt.

  Så problemet er at det finnes mange som kaller seg kristne uten å være det. Det skaper problemer for hele kristendommen. Selv ble jeg sjokkert da jeg for en tid tilbake fikk høre at det skulle opprettes kristne militser mot IS… Hva i all verden!? Det finnes ikke noe slikt som en kristen milits eller våpnede kristne. De kristne er pasifister og kjærlighetens folk. Har dere ikke studert Jesu lære? Kan man være en kristen uten å følge den???

  Svar
 9. Håvard
  Håvard says:

  Støre bekjenner seg som kristen. Hva er hans frukter? Lever han slik Jesus sier at han skal leve? Vender han seg bort fra disse som trumfer gjennom avkristningen av landet vårt? Vender han seg bort fra dem som støtter terror mot Israel?
  Jeg kjenner en som kaller seg kristen. Han fester og horer. Men han kaller seg kristen. Er han min bror? Hvis han kalles min bror, da skal jeg ikke spise sammen med ham (1.Kor.5:11).
  Vi må slutte å tale mer nådefullt enn Kristus. Vi skal ikke tale ondt om andre, men vi skal heller ikke ta alt for god fisk. Man blir like lite kristen av å bære et kors om halsen som man blir bil av å bo i en garasje.
  Jesus var knallhard mot de han omgikk. “Følg meg. Ja, men….. Nei! La de døde…….. Følg meg. Ja, men………. Nei! Den som har lagt sine hender……….”
  Og hva med Matt.23? Ormeyngel!!! Hyklere!!!! Blinde dårer!!! Slanger og ormeyngel!! Jesus var, som sagt, knallhard i sin tale mot dem som var imot ham, eller som kom med unnskyldninger mot å følge ham straks.
  Jeg har vært på Utøya sammen med Støre. Jeg ville snakke Guds ord med ham. Han var ikke villig. Listhaug sier ja til likekjønnet ekteskap.

  Vi skal elske, ja, men vi skal ikke være naive nikkedukker!

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *